HET SPILVARKEN OP ‘T VERBAND

Samen met ‘t Spilvarken en Let’s Save Food! gelooft Revive dat er oplossingen zijn voor de voedselverspilling, dat bemesten van de grond de fauna en flora ten goede komt én dat samen dingen op poten zetten ons dichter bij elkaar brengt. Er was voldoende interesse van hulpboeren en -boerinnen uit de buurt dus vanaf eind april komen er twee nieuwe bewoners op de site aan het tijdelijke speelpleintje achteraan de parking van Maria Middelares in de Kliniekstraat. 

WAT HOUDT DAT JUIST IN, ZO’N SPILVARKEN?

Het Spilvarken is een duurzaam burgerproject dat varkens integreert in het stadsleven. Het varken wordt ingezet als afvalverwerker en als sociaal bindmiddel.

De varkens worden gekweekt op een braakliggend terrein. Hulpboeren, buurtbewoners met allerlei achtergronden, verbinden zich in het opzet. Een beurtrolsysteem regelt het voederen en verzorgen van de dieren. Dit zorgt voor een uitstekende sociale dynamiek in de buurt. Buren leren elkaar kennen, komen langs, slaan een praatje en worden vaak betrokken in het proces.

Er ontstaat een duurzame kringloop: voedselresten en reststromen van voeding die verloren zouden gaan, worden gebruikt om varkens op te kweken. Lokale vegetarische restaurants, bakkerijen, een brouwerij (mout, draf) en kaasmakerij (melkwei) zorgen voor een volledig en eiwitrijk dieet. Er wordt minder voedsel verspild. Drie varkens verwerken 1000 kilogram afval op zes maand tijd.

Daarna worden ze geslacht. Dit ecologisch verantwoord vlees wordt verkocht aan buurtbewoners en hulpboeren.

Alles aan het varken wordt gebruikt. Niets gaat verloren. Wat niet dient voor menselijke consumptie wordt opgehaald door ateliers, waar er bijvoorbeeld zeep wordt geproduceerd.

Deze kleinschalige, lokale en voedselverwerkende varkenshouderij is een alternatief voor de industriële vleesproductie. Er ontstaat een korte keten van afval naar voedsel.

Het Spilvarken biedt een alternatief op de huidige voedsel- en vleesindustrie, waarbij de supermarkt de prijs bepaalt die er voor vlees wordt betaald. Het project zet vleesmatiging in gang. Als hulpboer merk je een mentaliteitswijziging. Beseffen hoeveel energie het kost om varkens op een ecologische manier te kweken, doet je stilstaan bij de manier waarop de massaproductie dat doet.

Meer info over ‘t Spilvarken kan je vinden op hetspilvarken.be.

BEN JIJ BUUR VAN ‘T VERBAND EN ZOU JE OOK GRAAG WILLEN HELPEN MET DE VARKENTJES? DAT KAN! WE ZOEKEN ALTIJD GEMOTIVEERDE HULPBOEREN EN -BOERINNEN OM ONS TE HELPEN. GEEF ONS ZEKER EEN SEINTJE:

Gerelateerd nieuws

Toffe plekken om te winkelen

Toffe plekken om te winkelen

VLAS samenwinkelJe hebt Vlas misschien al zien passeren op ‘t Verband, want het is een tijdelijke invulling bij ons! Vlas is niet zomaar een winkel, het is een ontmoetingsplek. De winkel ‘van ons allemaal’ brengt mensen samen en verkoopt gezonde en eerlijke producten....

lees meer
Geschiedenis van de site

Geschiedenis van de site

Deze site in Gentbrugge ademt de zuchten van een bloeiend verleden. Al in 1880 werd hier een ‘hospice’ gebouwd. Van zodra de zusters van Waarschoot in 1934 de gronden van het ziekenhuis overnamen, was de site constant in transitie. Er werd in 1949 een nieuwe vleugel...

lees meer
TOFFE PLEKKEN OM TE ONTSPANNEN

TOFFE PLEKKEN OM TE ONTSPANNEN

GENTBRUGGE IS EEN VRÉÉ WIJZE BUURT MET VEEL TOFFE PLEKKEN, NIET ALLEEN OM TE GAAN SPORTEN OF TE GAAN DRINKEN, MAAR OOK OM JE EVEN VOLLEDIG TE ONTSPANNEN. WE GEVEN JE GRAAG ENKELE TIPS!DE GENTBRUGSE MEERSENIn de Gentbrugse Meersen is er voor iedereen wat wils. Je kan...

lees meer